Hur du fixar det roligaste barnkalaset  

Att ha kalas med alla sina kompisar var bland det roligaste som fanns när man var liten, och visst vill man att ens egna barn ska få känna samma pirr i magen av längtan efter det stora kalaset? För det finns mycket förväntningar och förhoppningar på barnkalas, och då är det din uppgift att se till att barnens alla önskningar slår in. 

Men hur får man till det roligaste barnkalaset, och behöver man göra allting själv? Här är 4 stycken superbra tips för att alla ska få det så roligt som möjligt:  

  1. Planera 

Kanske det allra självklaraste är att börja med att planera. Hur stort ska kalaset vara? Var ska det vara? Och hur ska det se ut?  

Bjud in lagom med mycket kompisar, det blir faktiskt roligare om det är lite färre kompisar än flera stycken då det blir bättre fokus och kvalitetstid med varandra. Färre gäster passar särskilt för yngre barn, du kan till exempel göra det till en regel att bjuda in lika många kompisar som barnet fyller! Färre barn betyder även mindre stress för dig. Är det ett barn som fyller lite äldre, kanske 10 år, så kan det vara en god idé att göra en rolig aktivitet tillsammans, till exempel gå på bio eller bowla. Tänk på att boka in detta i god tid innan.  

Fyller ditt barn och en kompis år ungefär samtidigt? Varför inte ha kalaset ihop? Dubbelt så kul! Och framför allt lättare att fördela ansvaret mellan fler vuxna.  

 

  1. Tema 

Ett barnkalas behöver inte ha ett tema, och då blir det så klart lättare att fixa också. Men visst är det lite roligare att ha ett temakalas? Då kan ni pyssla ihop dekorationer innan också! På det sättet blir temat på kalaset en rolig aktivitet både före och medan kalaset är.  

Vad ska man ha för tema då? Det bästa är givetvis om det är ett tema baserat på ditt barns intressen. Gillar ditt barn prinsessor – ha ett prinsesskalas; gillar ditt barn djur – ha ett djurkalas. Det finns oändligt många teman att välja mellan och här är det bara fantasin som sätter gränser! Det allra roligaste är om det är i kombination med en maskerad så alla barnen får klä ut sig.  

 

  1. Aktiviteter 

Det sämsta som kan hända är att alla kompisarna kommer och det inte finns något att göra, det är både tråkigt för dem och för dig eftersom du kommer ha 3-10 missnöjda ungar på dig. Se därför till att ha planerat ett antal aktiviteter i förskott så att barnen alltid är underhållna. Det gör ingenting om ni inte hinner göra alla, det är bättre att ha några på lager än att stå där tomhänt när alla lekar har tagit slut.  

Lek några lekar som kräver att barnen rör på sig, till exempel hela-havet-stormar, spela fotboll, eller kurragömma. Barnen måste få bli av med lite energi. Se även till att ha några lugnare aktiviteter planerade så det inte bara blir en massa bus och stoj. Ni kan sitta och pyssla ihop, till exempel så kan alla få göra sin egen prinsesskrona om ni har prinsesstema, eller rita små gulliga djur om ni har temat djur.  

Det lättaste är om du frågar vad ditt barn helst vill göra på sitt kalas, det är ju trots allt barnet som är fokus här.  

 

  1. Baka och fixa maten själv 

Det är viktigt att det finns något att äta på barnkalas, barn blir lätt och snabbt hungriga. Det behöver inte vara en hel middag, men gärna lite tilltugg som chips och popcorn som gärna får stå framme. Om kalaset sker under lunch- eller middagstid så är det en bra idé att bjuda på pizza, hamburgare, korv och bröd, eller liknande, som går snabbt och lätt att göra. Förbered gärna det här innan gästerna kommer, för du kommer inte ha tid att stå och laga mat när alla är på plats.  

Något du och ditt barn kan göra tillsammans innan kalaset börjar är att baka några goda kakor tillsammans, kanske till och med göra tårtan ihop? Några tips på vad ni kan baka är chokladbollar, kanelbullar, kärleksmums, eller rulltårta - alla självklara favoriter hos barn!  

Men det viktigaste av allt är att kolla upp ifall det finns några allergier, intolerans, eller andra matpreferenser innan ni bakar eller lagar något.  

 

Det viktigaste av allt är att ha kul ihop! Ett barnkalas är något som både föräldrarna och barnen kommer att minnas för alltid, och därför är det viktigt att se till att det här blir en helt magisk dag.