Gör din egen ostbricka

Att äta ost och bröd och kex kan vara bland det bästa som finns. Och särskilt ihop. Därför är det perfekt för oss ost- och kolhydratsälskare att det finns något så gott som ostbricka! Milda ostar, blå ostar, salta kex, kex med örter, marmelad, vindruvor, vitt bröd, vin … Börjar det vattnas i munnen än?

Det enda problemet med ostbricka är möjligtvis att det kan bli rätt dyrt att inhandla allt som behövs, eller som man vill ha rättare sagt. Och särskilt om man gillar att äta ostbricka mer än en gång i månaden, eller i veckan. Finns det någon lösning på detta förutom att hålla koll på diverse hemsidor som säljer mat billigare som annars skulle bli svinn? Jadå! Man kan ju faktiskt baka eget bröd och även göra egen ost!

Göra egen ost hemma – går det?

Så klart att det gör det! Ost i alla dess former: mozzarella, parmesan, vanlig hushållsost – det är bara din fantasi som sätter gränser! Det finns flera sidor som säljer smidiga göra eget kit, till exempel hos pgw, och det är inte alls så svårt som det låter. Du behöver inte skaffa dig en egen ko eller get liksom. Det som är bra med att göra egen ost är också att du kan göra den vegansk om du föredrar det! Det fungerar så att du köper påsar med ostkultur som du sedan skapar dina egna ostar med, och dessa påsar kommer att räcka längre och även garanterat få dig att spara pengar! Och få råd till fler ostbrickor än vad du annars hade haft.

Baka eget bröd till ostbrickan

Vitt bröd, grovt bröd, vitlöksbröd – allt passar till ostbricka! Att bryta av och mumsa på ett gott bröd mellan ostarna är otroligt gott, och ännu godare om man har bakat det själv! Det tar dock ganska lång tid att baka eget bröd, och det är inte alltid man orkar stå och baka i flera timmar för att sedan bara äta i några minuter. Men som tur är så finns det lätta lösningar för det med, till exempel färdiga blandningar som i princip sköter sig själva.

Koka egen marmelad

En viktig del på ostbrickan är marmeladen. Vilken som är godast avgör man så klart själv, men den absolut populäraste måste vara fikonmarmelad. Marmelad är dessutom inte så svårt att göra själv, och är perfekt att göra när man till exempel har plockat bär i skogen en eftermiddag, eller fått med sig flera påsar med äpplen hem från svärföräldrarnas trädgård. Och som tur är så finns det flera enkla recept och videor där de visar exakt hur du gör för att koka dig en egen smarrig marmelad!

Så det är det du kan göra för att ha råd med att käka ostbricka flera gånger i månaden om du vill det: gör eget av allt!